De Excimer Laser


Laserstralen zijn er in verschillende soorten en maten. De Excimer laser is een bepaald type laserstraal met een hoge intensiteit en energiedichtheid. Deze wordt in korte, krachtige flitsen naar het oog gezonden. Hierdoor verdampt het weefsel van het hoornvlies. De hoeveelheid laserstralen waar het oog aan wordt blootgesteld is afhankelijk van de sterkte waarin het hoornvlies moet worden gewijzigd. De nieuwste laserapparatuur is in staat om met een Excimer Laser het hoornvlies te corrigeren met 1 dioptrie per ongeveer 3 seconden. Een behandeling van een afwijking van 3 dioptrie duurt dan dus slechts 9 seconden.

Er zijn verschillende merken wat betreft laserapparatuur, welke allen een Excimer Laser bevatten waar de ooglaserbehandeling mee wordt uitgevoerd. Hier vindt u een overzicht van de laserapparatuur gebruikt in Nederland. Door op een merk in het menu te klikken krijgt u een afbeelding van het apparaat en enige specificaties te zien.

Ooglaser specificaties

De specificaties van apparatuur gebruikt bij ooglaseren zijn vaak erg ingewikkeld, waardoor het de meeste mensen weinig zegt. In dit gedeelte kunt u eenvoudige beschrijvingen van verschillende moderne laserapparatuur vinden. Voordat u deze beschrijvingen leest zijn de volgende punten belangrijk om te weten:

Frequentie

De snelheid van lasers en eyetrackers wordt meestal aangeduid in Hertz (Hz). Dit is niks anders dan het aantal keer dat het desbetreffende apparaat een handeling uitvoert. Stel dat een apparaat een frequentie heeft van 10 Hz, voert deze 10 keer per seconde een bepaalde handeling uit.

Lasers

Bij laserkoppen betekent dit dus dat er 10 laserstralen per seconde kunnen worden uitgezonden naar het oog. Een hoge frequentie van de laser heeft dus als voordeel dat een ooglaserbehandeling sneller kan worden uitgevoerd.

Eyetrackers

Dit is systeem ten gunste van veiligheidsvoorziening, welke tijdens het ooglaseren minimale oogbewegingen ongeveer 100 tot wel 1050 keer per seconden registreert en ervoor zorgt dat de laser meebeweegt op deze bewegingen. Bij te grote bewegingen van het oog zorgt de eyetracker ervoor dat de laserstraal niet wordt uitgezonden. Alle moderne apparatuur zijn voorzien van een eyetracker.

Bij een eyetracker houdt de frequentie in dat een bepaald aantal keer per seconde de positie van het oog wordt gecontroleerd, zodat de laser op de goede positie komt. Hoe hoger de frequentie van de eyetracker, hoe kleiner het verschil is tussen de plek waar de laser komt en de plek waar de laser moest komen. Dit klinkt misschien raar, maar het gaat om zulke microscopische verschillen dat uiteraard iedere laser zeer nauwkeurig een ooglaserbehandeling kan uitvoeren.

Laserspot

De laserspot is de oppervlakte van oog die door 1 laserstraal wordt bedekt. Hoe kleiner de laserspot, hoe nauwkeuriger het ooglaseren kan plaatsvinden. Hier geldt wederom dat de verschillen microscopisch klein zijn. Slechts in extreme gevallen kunnen deze verschillen een rol spelen.