Bij ooglaseren door middel van een LASIK behandeling wordt er, in tegenstelling tot een PRK of LASEK behandeling, gewerkt in een diepere laag in het hoornvlies.

ooglaserbehandelinglasik flap dicht

Het verloop van een LASIK behandeling

Allereerst wordt een laagje van het hoornvlies los gesneden in de vorm van een flap. Deze flap bestaat uit het epitheel plus diepere lagen van het hoornvlies. De flap zit nog aan een kant vast aan het hoornvlies, en wordt vervolgens terug gevouwen.

Hierna wordt de diepere laag van het hoornvlies in de gewenste mate aangepast door microscopisch kleine hoeveelheden van het hoornvlies te verwijderen met behulp van de laser.

Vervolgens wordt de flap teruggevouwen, welke op zijn plaats blijft door de adhesiekracht tussen de weefsels. Doordat bij het ooglaseren de bovenste laag het hoornvlies niet is bewerkt, voelt deze normaal aan, en is er minder last van pijn na de behandeling dan bij een LASEK of PRK behandeling.

Een dag na de LASIK behandeling is het gezichtsvermogen redelijk hersteld. Tot weken na de behandeling is het mogelijk dat het hoornvlies nog niet helemaal helder is, waardoor zicht mogelijk enigszins is vertroebeld. Ook kan het oog tot een aantal weken na de LASIK behandeling geïrriteerd en droog aanvoelen doordat de snijwond in het hoornvlies aan het genezen is. Om deze genezing zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen is het niet toegestaan om te wrijven in de ogen.

De teruggevouwen flap groeit nooit meer helemaal aan, waardoor het oog iets kwetsbaarder is na een LASIK behandeling.

Voordelen

- Relatief snel herstel
- LASIK kan gebruikt worden bij het corrigeren van hogere sterkten
- Pijn na de behandeling is minder dan bij andere ooglaser behandelmethoden

Nadelen

- Het hoornvlies moet een minimale dikte hebben
- Kans op complicaties met de flap

De exacte maximale afwijkingen die corrigeerbaar zijn met een LASIK behandeling zijn persoonsgebonden en van meerdere factoren afhankelijk. Een vooronderzoek zal uitwijzen of ooglaseren mogelijk is en welke methode het best geschikt is.