Informatie over ogen laseren

Bij ogen laseren wordt met behulp van een laser de vorm van het hoornvlies aangepast. Hierdoor wordt de lichtbrekende kracht veranderd totdat de lichtstralen onder de juiste hoek op het hoornvlies vallen, en het oog functioneert zoals het zou moeten.

Bij een ooglaserbehandeling tegen verziendheid wordt aan de buitenrand van het hoornvlies weefsel verwijderd zodat het hoornvlies in een steilere bol loopt en de lichtbrekende kracht groter is. Het hoornvlies ‘vervangt’ op deze manier positieve glazen.
In geval van bijziendheid wordt er bij het ogen laseren in het centrum van het hoornvlies gelaserd, zodat het hoornvlies platter wordt en de lichtbrekende kracht wordt verlaagd. Na deze behandelmethode vervangt de nieuwe, vlakkere bolling van het hoornvlies negatieve glazen.

Dit moet zeer nauwkeurig gebeuren. Wanneer er te veel of te weinig weefsel van het hoornvlies wordt verwijderd valt het brandpunt nog altijd niet onder de juiste omstandigheden op het netvlies, en is er sprake van over- of ondercorrectie.

Ooglaseren behandelmethoden

Er zijn 4 methoden waarop ogen kunnen worden gelaserd. Het grootste verschil tussen de ooglaser behandelmethoden is de manier waarop het hoornvlies wordt verwijderd.

Bij de zogenoemde PRK behandeling wordt er een klein laagje van het oppervlak van het hoornvlies verwijderd. Vervolgens kan het ooglaseren plaats vinden op het laagje hoornvlies wat nu blood ligt.

Een LASEK behandeling wordt op dezelfde manier uitgevoerd. Echter het laagje hoornvlies wat is verwijderd vooraf aan de ooglaserbehandeling, wordt na de behandeling weer terug gelegd. Dit heeft als grootste voordeel dat de herstelperiode enigszins korter is dan bij een PRK behandeling.

Bij ooglaseren door middel van een LASIK behandeling wordt een ‘flapje’ van het hoornvlies los gesneden. Deze flap wordt terug gevouwen, waarbij 1 kant van de flap nog vast zit aan het hoornvlies. Deze flap is dikker dan het laagje hoornvlies wat bij een PRK of een LASEK behandeling wordt weggesneden, waardoor ooglaseren plaatsvindt in een diepere laag van het hoornvlies. Na de behandeling wordt de flap terug gevouwen. Het grote voordeel van deze behandeling is dat het herstel zeer snel verloopt en de pijn na de behandeling minimaal is.

Een Epi-LASIK behandeling verloopt hetzelfde als een LASIK behandeling, op het feit na dat er een dunnere flap wordt gemaakt, waardoor de ooglaserbehandeling minder diep in het hoornvlies wordt uitegevoerd.

Ondersteunende technieken

Tijdens ooglaseren kan er gebruik worden gemaakt van diverse ondersteunende technieken. De belangrijkste technieken:

Wavefront CustomVue is in staat een zeer gedetailleerde kaart van het hoornvlies te maken. Hierdoor wordt het oog niet in zijn geheel gelaserd, maar punt voor punt. Het resultaat van de ooglaserbehandeling is beter en negatieve effecten na de operatie worden geminimaliseerd.

Bij het wegsnijden van het bovenste laagje hoornvlies kan de meest moderne laserapparatuur gebruik maken van een laser in plaats van een mesje, waardoor de flap kan worden gecreeƫrd zonder dat er gesneden moet worden. Deze laser heet een Femtosecond laser.